Je bent hier:

Laan van Meerdervoortloop

Den Haag    49    1

Op 2 november liepen acht lopers en buddy's van Running Blind Den Haag de Parnassia Laan van Meerdervoort Loop over een afwisselend parcours. Met name die afwisseling illustreert goed hoe je als slechtziende het hardlopen ervaart. Meer weten, lees het verslag van Jan.

{filename}
Het hele team, incl. de 'losse' lopers. En of het leuk was!

Vijf lopers en hun buddy's liepen de 5 km en drie koppels liepen 10 kilometer. Beide parcoursen hadden dezelfde opbouw, eerst over asfalt, dan een heuvelig stukje duinpad en afsluitend tegen de wind in over het strand terug.

Vals plat omlaag

De eerste kilometer liep vals plat omlaag, je ziet het nauwelijks heb ik me laten vertellen, maar je voelt het des te beter. Vervolgens een stukje vlak, over de Laan van Meerdervoort, door de woonwijk en langs de duinrand naar de atletiekbaan. Aldaar een snelle slok water en een blik op de klok door buddy Jean Pierre - de eerste vijf kilometer verliep in 21 minuten. Als je een nog enigszins snelle tijd wil klokken vandaag, moet je op de eerste vijf kilometer de winst halen.

Na elke bocht voel je de wind vanuit een andere hoek invallen. Het asfalt voelt harder dan de atletiekbaan, die op zijn beurt weer een betere demping en meer snelheid mee lijkt te geven. We voelen de zon branden op deze novemberdag met uitzonderlijk mild weer.

Duinen en strand: verzuring

Vervolgens draaien we de duinen in en hier zakt de sneleheid omlaag. Een lang stuk met een mild stijgingspercentage, net iets stijler dan het het valse plat omlaag van eerder. Na een goed half uur zitten we op zeven kilometer.

Je voelt dat het vliegen van de heenweg met de wind mee en over regelmatig asfalt stopt. De hoogtemetertjes zorgen ervoor dat je tot dan toe relatief rustige ademhaling niet meer voldeoende is om je inmiddels licht verzuurde benen van zuurstof te voorzien.

Binnen drie kwartier?

Gaat het lukken om in een kwartier de laatste drie kilometer af te leggen om onder de drie kwartier uit te komen? Normaal gesproken geen probleem, maar windkracht vier a vijf tegen en een strandop- en afgang met mul zand gooien roet in het eten.

Hoewel, het is mooi lopen hier. Je hoort de meeuwen, hoort de zee constant aan je rechteroor suizen, de wind komt van links voor. Het voetgetrappel om ons heen wordt meer een soort geplof op het zand, je voeten zakken licht weg op het strand en af en toe vermorzel je een schelp. Op enkele kilometers staat een hotel dat zelfs voor ondergetekende met 15% gezichtsvermogen te zien is, daar ligt de finish.

Uitslag 5 km:Parcours 5km

  • Jolanda en Sandra: 39:26
  • Huib en Kitt: 41:50
  • Thelma en Joke: 48:36
  • Margriet en Henri: 51:22
  • Erol en Daan: 51:50Uitslag 10 km:Parcours 10km

  • Jan en Jean-Pierre: 46:13
  • Patrick en Jaap: 51:57
  • Nicoletta en Niek: 1:05:57


Foto's: Annemiek en Parnassia LVML

Video’s

Alle Running Blind lopers en buddy's kort voor de finish

Naar boven