Je bent hier:

Handboek Running Blind voor trainers en buddy’s

Stichting Running Blind heeft inmiddels 14 jaar ervaring in het begeleiden en opleiden van buddy’s en trainers die helpen om mensen met een visuele beperking veilig te kunnen laten hardlopen. Deze kennis is nu in de vorm van dit handboek samengebracht om te delen met buddy’s, (assistent)trainers van de regiogroepen en hun atletiekverenigingen.

{filename}
Tekening van twee lopers op de omslag van het Handboek. Getekend door Eline.

In het boek lees je welke impact een visuele beperking op het dagelijkse leven en het hardlopen heeft. De lezer krijgt eenvoudige adviezen over de omgang met mensen die blind of slechtziend zijn. Verder staat beschreven hoe afwijkingen van het visuele systeem het hardlopen beïnvloeden. Een ander onderdeel gaat in op de motivatie van (beginnende) hardlopers. Daarna komen taken en verantwoordelijkheden voor buddy en trainer voorbij en er is een hoofdstuk over de training. Een belangrijk en groot onderdeel is de looptechniek. Het accent ligt hier op de aspecten die specifiek zijn voor lopers met een visuele beperking. Het boek telt meer dan 25 oefeningen die corresponderen met de theorie over de looptechniek. Elke oefening bevat aandachtspunten voor de trainer en de rol van de buddy. Het handzame boek telt 110 pagina’s.

Annemiek Verbeek heeft als ervaren trainer van lopers met een visuele beperking samen met bewegingswetenschapper Ben van Oeveren die gespecialiseerd is in de biomechanica van hardlopen een grote bijdrage aan het handboek geleverd. Ook onderzoeker Daniel Fortin-Guichard en David Mann, Associate Professor Bewegingswetenschappen en Director of the International Paralympic Committee R&D Centre for the Classsification of athletes with vision impairment, hebben een steentje bijgedragen.

De illustraties zijn gemaakt door Eline Wagenmaker, die zelf als loopbuddy actief is.

De redactie is op vrijwillige basis gedaan door Ineke Grootegoed, docente Nederlands en door Netty Dorrestijn en Jan Wapenaar, beiden bestuursleden van de stichting.

Nationale-Nederlanden, het Fonds Gehandicaptensport en Tata Consultancy Services hebben de productie van het boek financieel mogelijk gemaakt.

Een inzage-exemplaar van het handboek is te vinden op: internet

De voorleesversie is ook te downloaden.

Het Handboek in drukvorm is te bestellen via info@runningblind.nl voor 19,95 per stuk, exclusief verzendkosten.

Naar boven