Je bent hier:

Beginnende hardlopers

 1  

Herman Nijholt heeft een boek geschreven voor beginnende hardlopers. Om een indruk te krijgen hieronder een aantal passages uit het boek.

{filename}
Omslag boek 'Beginnende hardloper'

Passages uit ‘Beter aan de Start & Sterker Onderweg’

Algemeen

“Hardlopen, lekker leeg zijn, tot het uiterste gaan en me goed voelen. Het helpt mij te beseffen dat ik leef! Dat ik strijd, dat ik me bewust ben van mijn fysieke kracht, maar ook van pijn, mentale pijn en uitputting. En dat ik daarvan ook kan herstellen! Ik kan mentale kracht ontwikkelen en inzetten en dat geeft voldoening, ontspanning, tevredenheid”. Herman

“Jouw motivatie en jouw gedachten kunnen je sterk beïnvloeden. Want euforie en teleurstelling liggen dicht bij elkaar. Hoe help je jezelf om met plezier te gaan en te blijven hardlopen? Niet op te geven en wel te kunnen blijven genieten?”

“Hardlopen heeft je wat te bieden. Het levert je namelijk persoonlijke successen op; of je nu voor jezelf loopt of in clubverband, of je nu wel of geen wedstrijden – al of niet met een streeftijd – loopt. En je gaat ontdekken dat mentale veerkracht je ook ondersteunt in het dagelijks leven. Ook hier heb je te maken met doorzetten, motivatie, moed en zelfsturing”.

Intrinsieke motivatie

“Mentale kracht is jouw hulpbron. Het heeft een belangrijke invloed op en geeft een krachtige impuls aan hetgeen jij wilt bereiken”.

“Door je meer bewust te worden van jezelf, van je eigen gedachten en emoties, bied je jezelf betere mogelijkheden om sturing te geven en keuzes te maken. Je voelt jezelf sterker in het maken van keuzes en jij bepaalt wat voor jou werkt”.

“Ben jij je bewust van jouw drijfveer? Van jouw motivatie, jouw intentie om te gaan hardlopen. En wat geeft jou vreugde in het hardlopen? Je hiervan bewust zijn, helpt je om te beseffen voor wie je het doet en waarom je het doet, wat je er mee wilt bereiken”.

Jouw besluit om te gaan hardlopen gaat óók over jouw passie, jouw persoonlijke drijfveer om iets voor jezelf te willen bereiken. Wat in eerste instantie kan gaan over fysieke fitheid, buiten zijn, in een groep actief zijn, afvallen of je hoofd leegmaken, heeft vaak nog een diepere betekenis. Dat over jezelf ontdekken helpt je bij jouw intrinsieke motivatie. Het helpt jou om te volharden. Wanneer je jezelf bevraagt met:

- Wat streef ik na?

- Wat wordt er dan voor mij mogelijk?

- Wat zou dat voor mij betekenen?

- Over jezelf: ‘Dan kan ik…’

- Wat maakt dat ik dat belangrijk vind?

- En wat nog meer…?

Ademhalingsbewustzijn

De invloed van mentale fitheid, van privé- of werksituaties, dan wel van vermoeidheid of stress vertaalt zich direct tijdens het hardlopen. Je vindt het terug in de prestatie zelf en in de mate van ontspannen zijn. Ja, zelfs in het al dan niet bewust willen afreageren, bijvoorbeeld na een ‘rotdag’, door je extra in te zetten tijdens een training.

Ademhaling geeft je antwoorden. Door je bewust te zijn van je ademhaling richt je je naar binnen en kom je in contact met je lichaam. Je voelt je lichaam en je merkt de gedachten en emoties op die je bezig houden.

De ademhaling ondersteunt je bij het sporten. Vooral tijdens het lopen is het belangrijk dat je je in eerste instantie concentreert op je ademhaling. Het helpt je om te blijven ontspannen. Met een ontspannen ademhaling lukt het je ook beter om ‘tot tien te tellen’ als het even lastig wordt en emoties naar boven komen. Daarnaast helpt ademhaling je om je te concentreren en te focussen op het lopen, je houding, de aanraking met de grond, je armbeweging, je flow waarbij je inspanning in balans is met je kunnen.

Gedachten zijn geen feiten en kun je sturen

Wat verwacht je ook, als je zo denkt!?

Ieder mens herkent het: doemscenario’s, rampdenken, in cirkeltjes denken. Daar hebben we allemaal wel een voorbeeld bij. Denk aan sombere gedachten, zoals: Ga ik het wel halen? Wat als ik nu de groep niet kan bijhouden! En: Stel dat ik weer last krijg van mijn kuit…. We komen maar moeilijk af van dergelijke gedachten.

En als gevolg daarvan komen er verleiders op je pad:

- Jezelf veroordelen, je voelt je schuldig en schaamt jezelf. Je plaatst jezelf daarmee in een slachtofferpositie en voelt je onmachtig.

- Jezelf vergelijken met anderen. Dit leidt vaak tot ontevredenheid en gekwetst zelfbeeld. Je ziet immers alleen maar het succes van de ander. Zoals: ‘die persoon lukt het wel om de voeten goed neer te zetten; mijn voeten maken erg veel lawaai’. Je raakt teleurgesteld over jezelf.

Noot: Tijdens het hardlopen – en in het dagelijks leven – kan het gemakkelijk ‘mis’ gaan in ons denken. Dat is iets onvermijdelijks en menselijks. Maar wanneer we accepteren dat we soms negatieve automatische gedachten kunnen hebben en te maken krijgen met verleiders, dan hoeven we ons niet zo druk te maken over het feit dat we zo gaan denken.

Wanneer je tijdens het hardlopen gaat analyseren hoe het ‘toch zo gekomen is’, bijvoorbeeld: te snel van start gegaan, leid je jezelf naar een veroordeling van jezelf. Deze veroordeling zorgt voor een ongewenste emotie waar je het liefst zo snel mogelijk van af wilt. Denk aan schuldgevoel, schaamte, angst voor de reacties van anderen, boos zijn op jezelf. Met als gevolg dat je voor jezelf een welkom excuus hebt om een beslissing te nemen die jou automatisch als eerst voorhanden komt, zoals stoppen en opgeven. Liever een minder goede beslissing dan blijven zitten met die emotie, bedenken we.

Piekeren: wie wordt hier sterker van? Jij of het probleem?

Het slechtste wat we kunnen doen is om de emotie te onderdrukken en er van weg te willen. Je wilt het als het ware van je af gooien. Maar dat werkt als een soort boemerang: het komt steeds terug. Iedere keer weer wanneer je probeert deze boemerang weg te werpen kost dat kracht en energie. Kracht zetten kost kracht en kost energie, fysiek én mentaal. Kracht zetten geeft pijn.

Het accepteren van gedachten, welke dan ook, helpt je om vervelende gedachten los te laten en minder persoonlijk te maken. Het helpt je om in het hier en nu te komen. Daardoor helpt het je bij het kiezen van gedachten die je wel helpen. En voorts welk gedrag daarbij past.

En mocht achteraf blijken dat je je doel niet hebt gehaald, blijf dan toch mild naar jezelf. Balen mag en moet je zeker ook doen, als je wilt (omarm jouw emotie, laat het toe). Maar realiseer je ook dat het je kennis en ervaring oplevert voor een volgende keer.

Gedachten zijn niet blijvend, ook sombere gedachten dus niet.

Gedachten komen en gaan. Dit is een proces. Dus jouw opkomende gedachte gaat ook weer weg… en kan plaats maken voor een andere gedachte, die ook weer weg gaat. Aan alles komt een eind, ook aan een rotgevoel of een vervelende gedachte. Met andere woorden: gedachten veranderen. Ook jij kunt je gedachten veranderen. Jij bepaalt zelf de richting van die gedachte. Jij kunt zelf kiezen.

Gedachten kunnen ons juist helpen want: alles wat je aandacht geeft, groeit.

Dus wat kan ons op zo’n moment helpen? Welke gedachten kunnen ons daarbij ondersteunen? Hoe helpen we onszelf richting die wenselijke gedachte? Dat kunnen we doen door onszelf oplossingsgerichte vragen te gaan stellen. Bijv.

- ‘Hoe gaat me dit wel lukken?’

- ‘Wat helpt het best?’

- ‘Hoe slaag ik hierin?’

- ‘Wat ga ik tegen mezelf zeggen om mezelf te helpen dit te bereiken?’

Stel jezelf voor dat je je doel al hebt gerealiseerd en voel wat het met je doet!

Met onze gedachten roepen we beelden of emoties op van wat wij graag willen bereiken, wat onze wens is. Deze projecteren en visualiseren we in de toekomst en kunnen we in ons voordeel gebruiken door het reeds beleven en ons voorstellen van ons succes: het realiseren van ons doel.

Het visualiseren ondersteunt ons extra om ook onze negatieve emotie, onze angst te overwinnen. Door het resultaat te visualiseren en deze visualisatie te ondersteunen door onze gewenste emoties, vindt er een echte kanteling plaats: succesvol willen zijn.

Tot slot

De uitdaging aangaan

Een op groei gebaseerde mindset geldt voor mensen die overtuigd zijn zelf de capaciteit te hebben om hun persoonlijke eigenschappen en vermogens te ontwikkelen: door inspanning, toewijding en doorzettingsvermogen verbeteren zij hun prestaties.

Deze personen hebben de volgende kenmerken:

- het verlangen te leren;

- verwelkomen uitdagingen;

- geven niet op bij tegenslag;

- zien inspanning als de weg naar meesterschap;

- leren van feedback;

- vinden lering en inspiratie in het succes van anderen.

Resultaat: je bereikt een steeds hoger niveau.

Van de opbrengst van het boek ‘Beter aan de Start & Sterker Onderweg’, wordt € 1,00 gedoneerd aan Running Blind Den Bosch. Meer informatie over het boek is te vinden op de website: www.beginnendehardloper.nl . Op de facebookpagina: Beginnende hardloper, worden door Herman wekelijks nieuwe tips en mentale inzichten gedeeld.

Naar boven