Je bent hier:

Uitkijkpost

Alkmaar  

Woensdag 6 augustus is een artikel over de nieuwe afdeling van Running Blind Alkmaar e.o. in de Uitkijkpost gepubliceerd. Lees verder voor de integrale tekst.

{filename}

Running Blind nu ook in de regio

HEILOO - De landelijke organi­satie Running Blind, opgericht door hardloper John Stoop, bestaat zes jaar. Hiermee wordt mensen met een visuele beper­king de mogelijkheid geboden om samen met een buddy hard te lopen.

Er lopen al projecten in grote steden zoals Rotterdam, Den Haag, Utrecht en sinds twee jaar in Amsterdam. Zeer binnenkort kunnen in de regio Alkmaar en omstreken mensen met een visu­ele beperking die willen hardlo­pen ook dichter bij huis terecht. Initiatiefnemers zijn Monique van der Voort en Patrick Rupsam uit Heiloo. In samenwerking met Visio, het expertisecentrum voor slecht­ziende en blinde mensen richten een Running Blind hardloopgroep op voor mensen uit deze omgeving. Stichting Kees verzorgt opvallende sportoutfits. Hun streven is om één keer per week samen -en iedere loper met een buddy- hard te lopen.

Monique: „Want het grootste obsta­kel voor mensen met een visuele beperking is de afstand naar waar tot op heden Running Blind gebo­den wordt. Om er te komen is men afhankelijk van openbaar vervoer en alleen de heen- en terugreis nemen al veel tijd in beslag.”

Op 22 augustus houden ze bij Trias een open informatieavond over Running Blind; aanvang 19.30 uur. Ook mensen, die hardloopbud­dy willen worden, zijn uitgenodigd! Monique en Patrick begeleiden men­sen individueel die vastlopen in hun leven, ook in groepsverband, met sport en bewegen. Patrick doet dit met Stichting Hattrick en Monique met Running Therapie Alkmaar en omstreken. Ze kennen elkaar al vanaf hun SPH opleiding. Marcel Bleeker uit Heemskerk heeft sinds enkele jaren een visuele beperking. Door een oogziekte is zijn zicht in vijf jaar tijd enorm verslechterd. „Ik zie alles alsof je door een boterham­zakje kijkt. Ik was al in 2005 met hardlopen begonnen, maar de oog­ziekte maakte daar abrupt een einde aan.” Hij werd via Visio naar Patrick doorverwezen om het hardlopen weer op te pikken. Monique: „Juist voor blinde en slechtziende mensen is sporten van groot belang om hun spierkracht op peil te houden. Hier hebben ze namelijk in het dagelijks leven profijt van; de kans op vallen als gevolg van een wankel evenwicht wordt aanzienlijk verminderd.”

Op 6 september en op 4 okto­ber worden in Geestmerambacht Running Blind clinics gehouden. „Slechtziende en blinde mensen uit de regio, jong en oud, die een keer willen uitproberen om hard te lopen met een buddy, kunnen zich by ons aanmelden.” By Patrick, tel. 06-22428108, info@hattrickzorg.nl, of bij Monique, tel. 0638315184, info@runningtherapiealkmaarenomstreken of via alkmaar@runningblind.nl. Monique en Patrick richten zich met nadruk ook op de groep mensen die door diabetes visueel beperkt zijn geraakt.

Naar boven