Je bent hier:

Trots op onze trainer!

Utrecht    20    1

Vol enthousiasme geeft Maiko van Zantwijk iedere zaterdagochtend onze Running Blind groep een uitdagende en afwisselende training. Alle lopers hebben een visuele beperking en de blinde en zeer slechtziende lopers worden extra ondersteund door buddy's.

{filename}
Training op een zaterdagochtend bij Atverni in Nieuwegein.

Creatieve aanpak

Het niveau en soort visuele handicap is zeer uiteenlopend – van paralympisch atleet tot beginner – van slechtziend tot blind. Dit vraagt om creativiteit en goede organisatie; voordeel van een kleine groep (wij hebben momenteel 6 lopers) is dat iedereen voldoende aandacht krijgt.

Maiko's ervaring als jeugdatletiektrainer gecombineerd met zijn achtergrond als sportoefentherapeut én zijn open houding zorgen ervoor dat hij met creatieve oplossingen / aanpassingen komt tijdens de loopscholing en bij bepaalde hardlooponderdelen. Een mooi voorbeeld is het toepassen van een lint om het middel i.p.v. om de arm, om zo meer bewegingsvrijheid te creëren. (Zie artikel van Heleen Moes [Talentcoach-/scout Dutch Parathletics Team] in een tijdschrift van de Atletiekunie, december 2013).

Tijdens Maiko's opleiding heeft hij zich gespecialiseerd in het werken met personen met een lichamelijke beperking. Hij behandelt in zijn praktijk, Move Better Sportoefentherapie & Trianing, met name personen met een hulpvraag gericht op het hardlopen.

Afwisselende trainingen

Een beetje afhankelijk van het weer en de hoeveelheid lopers zijn alle trainingen net een beetje anders. Vaste onderdelen zijn een uitgebreide warming up en loopscholing. Daarna volgt een wisselend hardloop-programma met soms atletiekonderdelen, zoals verspringen of balwerpen. Aan het einde lopen we vaak uit op de crossbaan, gevolgd door een cooling down. Als het erg nat is kunnen we zelfs binnen trainen.

Maiko: “Visueel gehandicapten hebben over het algemeen een minder goed lichaamsbesef. Door middel van diverse oefeningen wordt de motoriek en kracht verbeterd zodat hardlopen uiteindelijk makkelijker gaat en waar je ook in het dagelijks leven voordeel uit kunt halen! De kern van de training is heel afwisselend, Maar wordt zo ingedeeld dat elke loper op zijn/haar eigen niveau kan participeren.

Over het algemeen trainen we op de veilige vlakke atletiekbaan. Soms gaan we de wijk in om juist - samen met je buddy - te oefenen met de obstakels die je tegenkomt. Bij slecht weer trainen we in onze krachtruimte.

Hardlopen staat tijdens de kern van de training centraal, maar wel op een creatieve manier waarbij plezier in bewegen erg belangrijk is. De training wordt afgesloten met een cooling down, wat rek- en ontspanningsoefeningen om de kans op blessures te verkleinen.”

Geweldig dat Maiko zijn zaterdagochtend vrij maakt om met zoveel inzet en betrokkenheid trainer te zijn van onze unieke hardloopgroep.

Wij zijn allemaal trots op je, Maiko!

Tekst en foto's door Ann M. Conefrey

Video’s

Training AV-Atverni Running Blind Regio Utrecht, November 2013

Naar boven