Je bent hier:

Sponsorwandeling op Haagse woestijn

Den Haag  

Enorme zandstraal en winddouche op de Zandmotor.
Lees verder over deze therapeutische strandwandeling op en in de Haagse woestijn en de sponsoropbrengsten voor Running Blind Den Haag.

{filename}
Strandloper

Achteruit vooruit

Zondagochtend 27-10-2013, buiten plenst en waait het en om 11 uur is het verzamelen in Kijkduin. Het giet afmeldingen voor de sponsorwandeling voor Running Blind. Toch staan er 11 volwassenen en een zoontje van 7 klaar, aan elkaar voorgesteld, de sfeer is meteen goed, tuurlijk klikt het, hups, en na een kort stukje de duinen door komen we op het nieuwe fietspad, op het verhoogde duin, als een balkon op zee. Striemende, slijpende wind tegen, we lopen soms beter opzij of zelfs achteruit, lekker ook dan die wind in de rug. Beter eerst een stuk via dat fietspad de Zandmotor benaderen, geen krachten verspillen, want we willen wel de overkant ervan halen: daar waar de zee het land wegslijpt en je ook geen bewoonde wereld meer ziet, alsof je op een Waddeneiland bent.

Strepen door het water

De trap af het strand op is een zandtunnel, het waait hoog tegen je capuchon aan, ai, is dit wel leuk? Gelukkig, op het strand zelf waaien de zandflarden hard om je voeten heen, ze huilen zich een weg naar de verte. Schuin kijkend naar de zich klaarmakende kite surfers bereiken we het uiterste waterpunt van de geul langs de kust, je ziet de wind strepen trekken over dat water, dat nog best warm is. Vorige week landde hier nog een witte zwaan vlak voor mijn neus, de bodem is wat onvast, kom, naar de overkant. Ah, eindelijk geen wind meer in je gezicht, fijn opzij, rustiger.

Pleistocene bodem

We zien pioniersplantjes en daarachter zandhoopjes, ook zandstreepjes achter elk schelpje, soms een groter stuk, dat zomaar een stuk mammoetbot uit het Pleistoceen kan zijn, want daaruit komt dit uit zee opgespoten zand. Bij het water genieten we van de kolking, golving van het water, het stormt nog, maar zonder zand in je gezicht, alle gezichten staan op opgetogen, op stralend: zoooo gaaaaaf dat we hier toch maar mooi naartoe zijn gegaan nu, en wat een mazzel met het weer, kan niet beter!

Samen alleen op de wereld

Dwars terug weer oversteken naar de toren om vast de ontwikkeling van de Zandmotor te monitoren, ze willen gewoon zien hoe hij van vorm verandert, er ontstaan wallen en kolken en platen, geulen, steeds veranderend, steeds opnieuw nieuw. Even bij de toren op elkaar wachten en dan met ziedende wind in de rug langs de kite surfers, die heerlijk uit hun dak gaan, ziet er stoer uit, maar wij hebben ook wat moois gedaan vandaag, we waren er met zijn 11’en even heerlijk alleen op de wereld!

Ga je ook een keer mee?

De bijdrage voor deze loop bedroeg 5 euro, en doordat wij iets moois hebben meegemaakt, kan er 55 euro in de Running Blind-pot. Dit gaan we vaker doen! Wil je een keer mee – slechtziend of goed ziend − laat dan een berichtje achter.

RUNNING BLIND DEN HAAG bedankt de lopers en loopsters van zondag 27 oktober met het bij elkaar gedoneerde bedrag.
Tevens kwam de melding van Sam Pitzalis dat er een donatie van € 33,33 onderweg is vanwege het feit dat hij een percentage voor ons gereserveerd heeft bij aanmelding voor een 12 rittenkaart bij zijn RUNNINGTHERAPIE en SPEELS & AVONTUURLIJK LOOPCOACHEN: www.strandlopers.nl

Naar boven