Je bent hier:

Groeiend Running Blind huisvest zich bij Hylas in Alkmaar

ALKMAAR - De eerste officiële training van Running Blind stond vorige week op het programma bij atletiekvereniging Hylas. De locatie bij de Viaanse Molen is de nieuwe thuisbasis van Running Blind. De stichting voor mensen met een visuele beperking groeit flink en daar hoort dan ook een betrouwbaar podium bij.

Door Noord-Hollands Dagblad, Valentijn Jansen 27-11-2015

{filename}
De deelnemers aan Running Blind genieten van hun eerste training op de atletiekbaan bij de Viaanse Molen.

Op zoek naar buddy’s voor hardlopers

De keuze voor atletiekvereniging Hylas kon niet uitblijven. ,,Van de organisaties die wij hebben benaderd, voelden we het meeste enthousiasme bij Hylas”, vertelt Monique van der Voort, samen met Elles Zuidam een van de pioniers van Running Blind in regio Alkmaar. ,,En zij hebben meer leden en trainers die ingezet kunnen worden om de ontwikkeling van deze hardlopers te stimuleren.”

Dat het ledenaantal groeit is goed nieuws, zou je zeggen. En dat beaamt Running Blind. Maar uiteraard is voor deze groep sporters een helpende hand noodzakelijk. Die helpende hand noemt men een buddy. En daar zijn er op dit moment – door die groei – te weinig van.

Wachtlijst

Zo ontstaat er een wachtlijst voor hardlopers met een visuele beperking en dat gaat recht tegen de visie van Running Blind in. ,,We trainen op vrijdag of zaterdagochtend. En we zijn op zoek naar meer mensen die als buddy mee willen werken. En ons komen helpen. Dat is vrijwillig, maar niet vrijblijvend en geldt voor een periode van een jaar.”

Running Blind koppelt drie buddy’s aan een hardloper, zodat er zekerheid wordt ingebouwd dat de loper – met visuele beperking – voldoende trainingsarbeid geniet. Natuurlijk is een buddy meer dan een hardloopmaat. ,,Er komt wel wat bij kijken”, zegt Monique Cramer, die voor de zomervakantie is gestart bij Running Blind. ,,Het gaat ook om jouw manier van lopen. Die moet aansluiten bij het niveau van de ander en er moet natuurlijk een klik zijn. Daar wordt naar gekeken.” Scherp en duidelijk, dat moet je als begeleider zijn. En dat kost heel veel energie, weet Cramer. ,,Maar je krijgt hier zoveel voor terug. Dat voelt zó goed.”

De groei van Running Blind vraagt ook duidelijkheid. ,,We maken nu jaarplanningen om meer structuur te krijgen”, aldus Van der Voort. ,,En zo kunnen we ook toewerken naar loopjes, zoals de Brijderloop, de Boerenkoolloop en wedstrijden in Schoorl.” Theo van der Schaaf, voorzitter van Hylas, ziet de komst van Running Blind als een mooie stap. ,,Dit is een verrijking voor de atletiek. Deze sport is voor iedereen, dus ook voor deze groep lopers. Zij zijn vrij om bij ons te trainen, wanneer zij ook willen. Wij hebben hier veel trainers die hen kunnen helpen.”

Faciliteiten

Ook secretaris Peter Winkel is blij met de komst van stichting Running Blind. ,,Ik denk dat wij een veilige omgeving bieden en beschikken over goede faciliteiten en ruimte. Iedereen heeft hier de kans zich te ontwikkelen, van welk niveau je ook bent.” De komst van Running Blind heeft iets in werking gezet bij Hylas. ,,We streven er naar om in de toekomst een aparte g-sportafdeling te realiseren.”

Naar boven