Je bent hier:

Door de ogen van een slechtziende

Den Haag  

Een loper van RB Den Haag heeft voor Haagse Bluf, het clubblad van Haag Atletiek, een leuke impressie opgetekend over zijn ervaringen met het lopen van de Meeuwen Makrelenloop. De loper deelt in zijn stuk hoe hij zijn andere zintuigen gebruikt om toch de omgeving in zich op te nemen.

{filename}
Jan S. en Tim Hagendoorn in aktie

Door de ogen van een slechtziende

In Haagse Bluf nummer 1 van dit jaar las ik een bijdrage van Barend Hemmes over de Meeuwen Makrelenloop. Hij gaf een mooie sfeerbeschrijving van deze in december gehouden loop die altijd doorgaat. Barend liet het stuk vergezellen door een foto van ondergetekende slechtziende man en Tim Hagedoorn die onvolprezen vrijwilligerswerk verrichte en mij veilig en in een goede tijd (1:26) over de 16 km zand loodste. Erg leuk dat hier in dit clubblad aandacht voor was, leuk dat Running Blind Den Haag hier op de kaart werd gezet met een foto van twee enthousiaste leden.

In hetzelfde artikel schrijft Barend dat het voor slechtzienden en blinden “ondoenlijk zwaar moet zijn om zomaar wat in het rond te ploeteren”, dat hij “er absoluut geen beeld bij kan vormen” en hij uitte zijn verbazing over het gegeven dat er sporters zijn die “presteren zonder al deze visuele geneugten”. Barends lovende woorden over Tim en het onderstrepen van het belang van het vrijwilligerswerk dat hij doet getuigen van een goed maatschappelijk inzicht. Bovenstaande zinsneden, met name het vermeende ‘ploeteren’, zijn voor mij echter aanleiding om middels dit schrijven aan een stukje horizonverbreding te doen. Er zijn namelijk volop niet visuele prikkels waar je informatie over het parcours en de medelopers uit kunt halen en geuren en geluiden om in je op te nemen.

Bij aankomst in de metaalbewerkingshal die voor de gelegenheid als kleedkamer fungeert hoor ik het rumoer van de zenuwachtige sporters, ik vang diverse gesprekken op over te lopen tijden en trek al snel de conclusie dat ik de meesten wel kan hebben. Voor de start hoor ik de grappen en grollen van de initiatiefnemer van de loop. Wanneer het startschot klinkt hoor ik de voeten om mij heen trappelen, hetgeen informatie geeft over de richting van het parcours en de snelheid van mijn medelopers.

Dan lopen we de laatste duin voor de kust op en – probeer het maar eens op een omhoog lopende weg zonder obstakels met je ogen dicht – ook zonder zicht voel je de hoogtemeters; om nog maar te zwijgen over het mulle zand bij de strandopgang en op de zandmotor. Ook ik kan mijn pas daar prima op aanpassen.

Onderweg is het net als voor iedereen zwaar, maar ik kan zeker genieten van de geur van schelpdieren, het voer van de vogels aan welke de loop zijn naam dankt en die ik overigens ook hoor krijsen. Ik hoor de schelpen kraken onder de voeten van iemand voor me en weet dat Tim me zo op zij gaat duwen om er voorbij te lopen. Ik hoor de golven rollen en voel de wind, dat geeft mij informatie over de richting. Ik ruik de zoute zeelucht, veeg het op mijn bezwete huid vastgeplakte zand van mijn voorhoofd.

Regelmatig horen we bemoedigende woorden van de medelopers die het hartstikke leuk vinden dat wij dit ook doen. Datzelfde geldt voor de supporters, die bij het Deltaplein in getale en decibel toenemen. Op de heenweg twijfel ik dan of mijn tempo niet te hoog is met nog 12 kilometer voor de boeg en op de terugweg kom ik er dan achter dat de man met de hamer zich na 12 kilometer heeft verschanst in het Atlantic Hotel.

Voor blinden en slechtziende mensen blijven er voldoende prikkels over om van te genieten. En juist bij de Meeuwen Makrelenloop zijn volop niet visuele prikkels om in je op te zuigen. Dat wil ik bij deze duidelijk maken aan Barend en aan eenieder die zijn woorden voor zoete koek, of gestoomde makreel, aanneemt.

Elke zaterdag train ik met Running Blind Den Haag op de baan van HAAG Atletiek. Een aantal slechtzienden en minstens evenzoveel buddy´s hebben zich verenigd om samen gezond en veilig te sporten. Wie een keer wil komen kijken is van harte welkom. Wie slechtzienden of blinden kent die lekker mee willen sporten kan ze met ons in contact brengen.

Running Blind Den Haag
Wat: Hardlopen met slechtzienden en blinden
Waar: Op de baan van HAAG Atletiek
Wanneer: Iedere zaterdag van 9.15 – 10.30 uur
Contact: Henri van Geffen, 070 - 3552479, denhaag@runningblind.nl

Naar boven