Je bent hier:

Trainer Rob loopt Berenloop

Rotterdam    1    1

Afgelopen zondag liep onze trainer Rob Baars op Terschelling de Berenloop, één van de zwaarste, maar ook mooiste marathons van Nederland. Nadat vorig jaar vanwege het weer de marathon niet door ging, wilde Rob toch weer proberen om hem opnieuw te lopen.

{filename}
Rob over de eindstreep op Terschelling

Tevreden

Het weer was dit keer geen spelbreker en ondanks dat het wel waaide kwam Rob in een mooie tijd van 3 uur 49 minuten en 4 seconden over de finish. Rob was super tevreden met deze mooie tijd en dat was zeer terecht. Lees hieronder het sfeerverslag van Rob.

Pijn in de Bil

Deze begon met het probleem van de bil waar de dikke peesaanhechting van de hamstring wat geïrriteerd was en waar ik inmiddels een jaar mee zoet ben, kon niet te veel lopen, er moest een balans gezocht worden tussen lopen en rust, het ging heel langzaam wat beter, voelde hem nog wel, maar het leek erop dat het van lieverlee minder werd.

Mijn vrouw Bep die veel met voeding bezig is, heeft mij hierin begeleid met een havermout ontbijt in water met diverse betere vruchten dadels / noten etc. speltbrood, en lichte warme maaltijden, hierdoor ben ik ruim 5 kg afgevallen, wat erg goed voelt.

Trainen en duurloopjes doen in een groep die het zelfde doel heeft, is wat bij mij erg goed werkt, waardoor ik op een ontspannen manier aan mijn km's kon komen.

Ontspannen en in een goede sfeer

Ik had voor de groep uit Moordrecht, waar ik al een aantal jaren de training geef, een lang weekend georganiseerd om naar Terschelling te zeilen op een fantastisch schip dat ook ons onderkomen was. Mijn opdracht aan de lopers was om horloges, hartslagmeters en andere apparatuur thuis te laten en de afstand op een zo ontspannen mogelijke manier te gaan lopen, tijd is niet belangrijk, belangrijk is om te genieten van je loop.

De Berenloop

Zondag 2 nov. het is zover, iedereen was redelijk vroeg uit bed, lekker ontbijten, hoe is het weer, een kleding advies: 2 laagjes en korte broek, om 11 uur eten we nog wat en om 11:30 uur gaan de halve marathonlopers richting de start.

De marathon start 40 min later en om 12.40 uur blaast de Brandaris met een zware hoorn ons over de start, de marathon is begonnen, het weer is super en we hebben de wind mee.

Oké, lekker lopen en genieten van het eiland. Op 10 km krijg ik mijn eerste verzorging van Esther, ze fietst vanaf dit punt telkens stukjes met me mee om op de afgesproken punten mij wat aan te kunnen reiken. Het gaat echt lekker en voor ik het weet loop ik in Oosterend en draaien we de Boschplaat op, windje mee betekent op een eiland dat je ook weer terug gaat lopen, dus wind tegen. En dat bevalt erg goed, wat extra koeling en een heerlijke zilte zeelucht in de neus afgewisseld met de herfstgeur van naald en loofbomen.

Waaieren op het strand

In de duinen wordt ik geconfronteerd met een tijdsklok die op het 21 km punt staat, tijd is niet belangrijk, ontspannen en verend lopen, maar kan het toch niet laten om er naar te kijken. Ziet er goed uit, ik ben tevreden zoals het gaat, de klok staat op 1:53 en nog wat. Ik loop nu in een groepje wat een voor mij lekker tempo loopt. Op de 30 km kom ik Esther weer tegen die mijn bidon aanreikt, we gaan op naar het strand, de benen voelen nog erg goed, ademhaling is goed, dus kom maar op met dat strand. Ik loop voorop in de groep pal wind tegen, na een km of 2 voel ik mijn hamstring iets protesteren, je gebruik te veel kracht! Ik laat me naar achter zakken waar de lopers mij bedanken voor het kopwerk, nu mag ik lekker gaan hangen en in een waaier rennen we in een goed tempo over het mooie brede strand van Terschelling. Op het 35 km punt komen we weer van het strand en gaan aan het laatste stuk van de marathon beginnen. Hier staat Bep die haar eerste halve net heeft gelopen en enthousiast is over haar en mijn prestatie, “ik had je nog niet verwacht”. De Longway is een licht stijgende rechte weg die richting West loopt, ik haal alleen maar lopers in en voel me beresterk, op 41 km moet Bep van het parcours, “Bedankt voor je coaching ik zie je zo aan de finish”.

Vliegen

De laatste km ga ik helemaal op vleugels door het publiek en de rode loper in de hoofdstraat van West die mij naar de finish leidt. Mijn naam hoor ik door de speaker en juichend kom ik over de streep in een tijd van (niet belangrijk) 3:49:02 uur. Super tevreden en geweldig gelopen. Lekker biertje drinken, douchen, vanavond uit eten bij Hessel, de Bruce Springsteen van Terschelling en morgen zeilen we weer naar Harlingen, een geweldig weekend.

Sportieve groet, Rob

Video’s

Berenloop Terschelling 2014, Omrop Fryslân

Naar boven