Je bent hier:

Ondersteuning

Running Blind wil graag alle lopers en loopsters met een visuele beperking ondersteunen, dus ook in de regio's waar geen afdeling van Running Blind actief is. Bekijk ook onze pagina met tips voor lopers en buddy's.

Als je je wilt aansluiten bij de Stichting Running Blind Nederland, dan wordt je loopgroep een regio-groep binnen de landelijke stichting. Running Blind Nederland biedt ondersteuning met het opstarten, de financiën, Running Blind-loopkleding, het geven van voorlichting, het houden van clinics, landelijke fondswerving, enz. De afspraken tussen de stichting en de regio-afdeling worden vastgelegd in een Huishoudelijk Regelement.

Het creëren van een regio-afdeling van Running Blind heeft wel als consequente dat je voor de nodige coördinatie moet zorgdragen. Mede afhankelijk van de omvang van de groep kunnen de taken worden verdeeld tussen een voorzitter, secretaris en penningmeester. Als de groep erg klein is, zal het lastig zijn voor iedere functie een apart persoon aan te wijzen. Voor een kleine groep kan een algemeen coördinator voldoende zijn. Running Blind heeft als uitgangspunt “VAN, VOOR en DOOR”. Dit betekent ondermeer dat functies bij voorkeur worden vervuld door mensen met een visuele beperking, ondersteund door een ziende.

Om na de diverse voorbereidingen echt van start gaan, is het van belang dat er een formele startdatum wordt vastgelegd. Committeer jezelf en anderen, leg een formele startdatum vast en communiceer deze met de diverse betrokken, inclusief de pers. Het organiseren van een kick-off in de vorm van een clinic is een uitstekende manier om echt van start te gaan.

Lopers en buddy’s

Het belangrijkste ingrediënt zijn de lopers. Het is prachtig om te starten met een grote groep lopers, bijvoorbeeld meer dan 10, bedenk echter wel dat dit niet echt realistisch is. Start zodra een kleine groep wil gaan lopen. Bedenk dat 2 lopers plus 2 buddy’s ook al een groep is. Vraag binnen je eigen loopgroep naar vrijwilligers of neem contact op met lokale atletiekvereniging(-en). Het is wel prettig als je terug kunt vallen op een vaste groep buddy’s. Zo ontstaat een groep ervaren buddy’s die gewend is met diverse lopers te lopen van verschillende niveaus.

Trainingen

Aanstelling van een gecertificeerd trainer is een vereiste voor aansluiting bij Running Blind. Natuurlijk kun je gaan hardlopen zonder een trainer, maar het is voor een ieder van belang om aandacht te besteden aan looptechniek. Een trainer ziet er daarnaast op toe dat er in een veilige omgeving en met respect voor elkaar getraind kan worden.

Het is prettig als je kunt trainen op een atletiek baan met kleedgelegenheid en een kantine om na de training ook nog wat te drinken. Een mogelijkheid is het vormen van een loopgroep binnen een atletiekvereniging. Indien gebruik gemaakt wordt van loopgroep binnen een atletiekvereniging, is het verstandig een overeenkomst met betreffende atletiekvereniging en Running Blind op te stellen (een voorbeeld van zo’n overeenkomst is beschikbaar). Let bij de keuze van een atletiekvereniging op de bereikbaarheid per OV.

Communicatie & PR

Vooral in het begin is het van groot belang zoveel mogelijk regionale publiciteit te generen. Denk hierbij aan de lokale en regionale pers. Ook is het nuttig de lokale Wethouder van Sport in te schakelen. Wellicht zijn er wel subsidiemogelijkheden, denk hierbij aan diverse potjes die er zijn om minderheden, gehandicapte, enz. aan het bewegen te krijgen.

Gebruik RB-logo en sponsoring

Het officiële logo van Running Blind is gedeponeerd. Dit hebben we gedaan om het logo te kunnen beschermen tegen misbruik door derden. Ook voor alle regionale afdelingen van Running Blind is dat belangrijk. Het logo van Running Blind mag niet zomaar door anderen worden gebruikt of erger nog misbruikt. Het landelijk bestuur zorgt dat het logo zo goed gebruikt blijft worden. Elke sportvereniging hanteert dit soort regels om er voor te zorgen dat de naam herkenbaar blijft via vorm, kleur(en) en de stijl die daarbij geldt.

Wanneer gebruik van het logo?

Landelijk en regionaal/lokaal gebruiken we met elkaar het logo om onze organisatie te kenmerken en dat uit te dragen. Letterlijk doen we dat op onze eigen website(s), facebookpagina’s, twitter, op onze flyers, borden, vlaggen en banners en natuurlijk op onze eigen RB-lijnproducten die we via de webshop verkopen.

Waarvoor kan het logo gevraagd worden:

-Bij sportevenementen waar Running Blind Nederland of een van de afdelingen bij betrokken is

-Bij voorlichtingsactiviteiten waar het werk van Running Blind aandacht krijgt

-Voor bedrukking in folders/flyers/op spandoeken/vlaggen van derden

-Op loopkleding voor (eenmalige)evenementen waarbij sponsoring een belangrijke rol speelt als inkomstenbron voor Running Blind of een van de afdelingen (zie verder bij sponsoring).

Wie het logo voor een van bovengenoemde activiteiten wil gebruiken stuurt een mail met het verzoek naar: info@runningblind.nl
Geef daarbij aan waar je het voor wil gaan gebruiken. Het bestuur van Running Blind Nederland geeft dan wel of geen toestemming en bij toestemming ook een advies hoe te gebruiken *). Als het verzoek wordt afgewezen krijgt je van het bestuur natuurlijk een duidelijke uitleg waarom dat zo is.

*) Er zijn namelijk verschillende vormen van het logo leverbaar afhankelijk van de toepassing waar het voor gebruikt moet worden. Zo is het logo leverbaar in jpg-formaat, pdf-formaat en in een formaat voor drukwerk (AI-formaat). Kleur(codes) en formaten en lettertype zijn allemaal vastgelegd.
Daarnaast kunnen we helpen met advies rond de sponsorafspraken (zie hieronder).

Sponsoring
Als je het logo van Running Blind wil gebruiken om geld binnen te halen in de vorm van sponsoring, zorg dan dat het bedrag dat je vraagt een substantiële bijdrage inhoudt. Het gebruik van het logo van Running Blind moet Running Blind of een afdeling minimaal 250 euro per gelegenheid opleveren. Probeer ook een meerjarige overeenkomst te sluiten. Een korting alleen op het aankoopbedrag van shirts is geen vorm van sponsoring omdat bedrijven gemakkelijk korting aan iedereen kunnen geven.

Als voorbeeld:
Stel dat jouw afdeling voor een bedrijf in een gesponsord shirt (met bedrijfsnaam) wil lopen voor een loop waarbij 10 deelnemers van Running Blind meedoen. Zorg dan dat het bedrijf het inschrijfgeld van de deelnemers (en buddy’s) regelt/betaalt. Als het bedrijf voor speciale shirts voor dat event wil zorgen met het Running Blindlogo en zijn logo er op, zorg dan dat het een extra bedrag voor de afdelingskas oplevert. Stel dat de inschrijving 10 euro per deelnemer is (buddy’s gratis). Dan betaalt het bedrijf 100 euro aan inschrijfgelden en daarnaast het leveren/drukken van de shirts met beide logo’s er op. Vraag voor het gebruik zijn logo op het shirt waarin jouw afdeling loopt nog eens 10 euro per shirt. Dan hou je bij 10 lopers (en 10 buddy’s) een bedrag van 20 x 10 euro over (en natuurlijk het shirt voor elke loper en het inschrijfgeld).

Voor het officiële RB-shirt gelden speciale afspraken:
De officiële Running Blindshirts mogen alleen op de rechtermouw bedrukt worden met een sponsornaam en alleen in de kleur wit. Op de andere mouw staat al de naam van het Oogfonds (Die het leveren van de shirts tegen een aantrekkelijk tarief ondersteunt) en daarmee zijn afspraken gemaakt over de bedrukking van deze shirts.

Op deze shirts mogen geen bedrukkingen op andere plekken plaatsvinden. Ook voor de shirts met lange mouw en het trainingsjack gelden deze regels: alleen op de rechtermouw mag een sponsorlogo. Op de shirts alleen in de kleur wit. Op het jack in de kleur zwart aangezien de mouw wit is. Op de singlets is geen ruimte voor een sponsorlogo. Bedrukken is niet toegestaan op voor- of achterkant.

Wil een bedrijf op de rechtermouw van het shirt reclame maken dan moet daar een goede financiële vergoeding tegenover staan. Er is een uitzondering voor de atletiekvereniging waar de afdeling bij aangesloten is of gebruik mag maken van de voorzieningen.

Denk erover na dat je een overeenkomst afsluit voor een duur van (als het kan minimaal 3 jaar) en dat je jaarlijks een netto bedrag van minimaal € 250,- krijgt hiervoor. De btw kan de ondernemer namelijk weer aftrekken van de belasting.


Als wij ons allemaal aan deze regels houden blijft het shirt waarvoor het bedoeld is: opvallen en herkenbaar in positieve zin zonder reclames op borst en rug.

Naar boven