Je bent hier:

Successen atletiek paralympics zijn stimulans voor hardlopen met een visuele beperking

De Paralympics zijn net afgelopen. Opvallend veel succes voor het onderdeel atletiek onder de Nederlandse deelnemers. Dat heeft het ook het enthousiasme voor hardlopen met een visuele beperking aangewakkerd bij de mensen van Stichting Running Blind.

{filename}
Hardloper met visuele beperking heeft met zijn buddy visioen over een mooie finish tijdens de Paralympics

De Paralympics zijn net afgelopen. Opvallend veel succes voor het onderdeel atletiek onder de Nederlandse deelnemers. Dat heeft het ook het enthousiasme voor hardlopen met een visuele beperking aangewakkerd bij de mensen van Stichting Running Blind. Daarom vragen we aandacht voor het nieuwe handboek Hardlopen met een visuele beperking dat deze zomer is gelanceerd. Een van de actiepunten van Running Blind is om te stimuleren dat er bij de toekomstige spelen ook deelnemers met een visuele beperking uit Nederland op de atletiekonderdelen hardlopen aan de start staan.

Een van de organisaties die antwoord kan geven op de vraag hoe we sporten door mensen met een beperking verder kunnen stimuleren is Stichting Running Blind. De naam zegt het al: de stichting stimuleert, faciliteert en geeft opleidingen over hardlopen door mensen met een visuele beperking.

Vlak voor deze Olympische Zomer heeft Stichting Running Blind het Handboek Running Blind voor het begeleiden van hardlopers met een visuele beperking gelanceerd. Het eerste exemplaar ging naar topatleet en marathonloper Michel Butter, lid van het NN Running Team en voormalig topatlete Esther Akihary, bestuurslid van de Atletiekunie. De overhandiging vond plaats op sportcentrum Papendal in Arnhem.

Stichting Running Blind heeft inmiddels 14 jaar ervaring in het begeleiden en opleiden van buddy’s en trainers die helpen om mensen met een visuele beperking veilig te kunnen laten
hardlopen. Deze kennis is nu in de vorm van dit handboek samengebracht om te delen met buddy’s, (assistent)trainers van de regiogroepen en hun atletiekverenigingen. De Atletiekunie gaat de inhoud van het boek gebruiken voor de trainersopleidingen niveau 3 en 4.

In het boek lees je welke impact een visuele beperking op het dagelijkse leven en het hardlopen heeft. De lezer krijgt eenvoudige adviezen over de omgang met mensen die blind of slechtziend zijn. Verder staat beschreven hoe afwijkingen van het visuele systeem het hardlopen beïnvloeden. Een ander onderdeel gaat in op de motivatie van (beginnende) hardlopers. Daarna komen taken en verantwoordelijkheden voor buddy en trainer voorbij en er is een hoofdstuk over de training. Een belangrijk en groot onderdeel is de looptechniek. Het accent ligt hier op de aspecten die specifiek zijn voor lopers met een visuele beperking. Het boek telt meer dan 25 oefeningen die corresponderen met de theorie over de looptechniek. Elke oefening bevat aandachtspunten voor de trainer en de rol van de buddy. Het handzame boek telt 110 pagina’s.

Annemiek Verbeek heeft als ervaren trainer van lopers met een visuele beperking samen met bewegingswetenschapper Ben van Oeveren die gespecialiseerd is in de biomechanica van hardlopen een grote bijdrage aan het handboek geleverd. Ook onderzoeker Daniel Fortin-Guichard en David Mann, Associate Professor & Director of the International Paralympic Committee R&D Centre for the Classification of athletes with vision impairment hebben een inhoudelijke bijdrage geleverd. De illustraties zijn gemaakt door Eline Wagenmaker, die zelf
als loopbuddy actief is.

Nationale-Nederlanden, het Fonds Gehandicaptensport en Tata Consultancy Services hebben de productie van het boek financieel mogelijk gemaakt.

Tijdens de presentatie, die vanwege coronamaatregelen in aangepaste en afgeslankte vorm plaatsvond, ervaarde topatleet Michel Butter samen met buddy Jos Cornelissen hoe het is om als hardloper met een visuele beperking te lopen. Michel liep ook een afstand als buddy met Joost van Gent, een slechtziende loper. Omdat er niet veel publiek bij de uitreiking van het eerste exemplaar aanwezig kon zijn, hebben we een video gemaakt zodat anderen (achteraf) toch mee kunnen kijken en luisteren naar de woorden van Esther en Michel.

De link naar de film is te vinden op: https://www.runningblind.nl/nieuws/pagina/michel-butter-ervaart-hardlopen-zonder-zicht-bij-presentatie-handboek-running-blind
en een inzage-exemplaar van het handboek. https://indd.adobe.com/view/4e98548d-50e8-425e-b93b-90f24ed4ee92

Naar boven