Je bent hier:

Studenten Technische Universiteit Delft studeren op nieuw hulpmiddel voor doofblinde hardlopers

Vier studenten van de afdeling Sports Innovation hebben deze maand een eerste prototype gepresenteerd waarmee tijdens hardlopen een doofblinde hardloper kan communiceren met zijn buddy.

{filename}
Studenten testen het nieuwe communicatie hulpmiddel

Als kenniscentrum wil Running Blind ook innoveren: het kan altijd beter! Een voorbeeld hiervan de ontwikkeling van een hulpmiddel ter vervanging van het rode bandje voor een specifieke groep blinde hardlopers, namelijk doofblinde lopers. Het rode bandje dat de lopers verbindt, biedt weinig mogelijkheden tot communicatie: het is altijd nodig dat de buddy mondeling aangeeft wat er op de route komt: bocht naar links, helling naar beneden enzovoorts. Deze manier van communiceren is er niet bij doofblinde lopers. Dan voldoet het rode bandje niet.

In februari 2018 is de eerste fase van dit innovatieproject afgesloten met de presentatie van een prototype waarmee tijdens hardlopen een doofblinde hardloper kan communiceren met zijn buddy. Vier studenten hebben in een project bij de afdeling Sports Innovation eerst het probleem, ofwel de vraagstelling van dit project, onderzocht en aan den lijve ondervonden door zelf ook twee aan twee zonder zicht en zonder gehoor, mee te trainen met de Running Blind groep in Rotterdam. Het onderwerp is verder uitgediept door interviews en theoretische achtergrond en al snel kwamen de eerste prototypes die getest moesten worden. Na iedere testronde konden de studenten weer verder werken aan aanpassingen.

Na vijf maanden is er door de groep hun uiteindelijk ontwerp gepresenteerd.

Het bevat twee hendels (een voor de buddy en een voor de loper) met een connectie ertussen. Elke hendel bevat een handvat en een kogelgewricht die met elkaar zijn verbonden door middel van twee elastische banden. Het handvat van de loper bevat ook vier vibrerende stukken. Deze worden aangestuurd door spraakherkenning van de buddy. Dit bevordert de communicatie met de doofblinde hardloper. Met de band zelf kunnen zes verschillende commando’s (bocht naar links, bocht naar rechts, stap omhoog, stap omlaag, start/versnellen en stop/snelheid minderen) worden overgebracht. Via digitale vibraties kunnen overige noodzakelijke aanwijzingen via een microfoontje bij de buddy naar vibratiesignalen in het handvat bij de loper gestuurd worden.

Dit eerste ontwerp is een heel mooi uitgangspunt om in de komende periode verder uit te werken tot een product dat uiteindelijk voor de specifieke doelgroep gemaakt kan worden. De studenten hebben ook over de prijs van het product nagedacht: het ontwerp is zo gemaakt dat het bestaat uit onderdelen die ofwel al kant en klaar gekocht kunnen worden of eenvoudig met een 3D printer gemaakt kunnen worden.

Met dank aan: Richard van Huissteden, Klemens Köstler, Demi van Kampen, Steven Mijnhout en hun begeleider Olaf Wit en Rick Brouwer.

door Netty Dorrestijn (Raad van Advies Running Blind)

De stichting Running Blind Nederland faciliteert hardlopen en Nordic Walking voor blinde en slechtzienden. Dit doet zij onder andere door het trainen van buddy’s die als begeleider van de slechtziende hardloper ervoor zorgt dat de loper veilig kan lopen, door specifieke trainingen aan hardlooptrainers aan te bieden en het ondersteunen van regionale loopgroepen voor deze doelgroep.

Naar boven