Je bent hier:

Sportkamp Heino

 4  

De Oogvereniging organiseerde 19 t/m 21 september voor het derde jaar een sportkennismakingskamp voor visueel gehandicapten jongeren, in de leeftijd van 8 tot 18 jaar oud. Annemiek heeft namens Running Blind een hardloopclinic verzorgd. Lees verdere voor een verslag van Annemiek.

{filename}
Annemiek met groep deelnemers

Inspireren

Op zondag 21 september had ik de eer om namens Running Blind een clinic te verzorgen voor visueel beperkte kinderen tijdens het zomerkamp te Heino (vlakbij Zwolle). Ik wil de kinderen inspireren om te gaan hardlopen. Mijn doel is d.m.v. deze clinic de aspecten van het hardlopen bij Running Blind levendig te maken en de kinderen te laten ervaren hoe het is om met een buddy te lopen. Daarnaast wil ik overbrengen dat hardlopen goed voor je gezondheid is, je voelt je fitter, je hebt doorzettingsvermogen nodig en het is vooral heel gezellig om bij een groep te lopen.

Hangen aan fietsband

In kleine groepjes zijn totaal 30 kinderen verspreid over de hele dag komen hardlopen. De kinderen zijn gekoppeld aan de vrijwillige buddy’s van die dag en op een groot parkeerplaats hebben we eerst gewandeld en daarna rustig gedribbeld. De training begon met een korte Warm-up en vervolgens wat looptechnische oefeningen: skippen met 1 been, eerst met het rechter en dan links. We deden hinkeloefeningen en als laatste hebben we een krachtoefening met een fietsband gedaan. Eerst mocht de hardloper de band om zijn middel doen en de buddy liep achter de loper en hing aan de fietsband om de loper tegen te houden. Daarna werd er gewisseld van positie. Deze oefening was een groot succes bij de kinderen.

Spring

Na de warming-up begon ik een vraaggesprek met de kinderen en liet ze vertellen wat ze dachten wat een buddy tijdens het lopen zou moeten vertellen over de obstakels die we tegen zouden komen. We spraken vervolgens commando’s af die we later gingen gebruiken tijdens het hardlopen: stoep op, stoep af, scherpe bocht naar links, nog 3 stappen dan komt een drempel, spring, enz., enz. Dit verliep bij de kinderen boven verwachting goed, ze lieten zich goed leiden en ook de “nieuwe” tijdelijke buddy’s van die dag deden het uitstekend en vol enthousiasme.

Eigen weg

Deze slechtziende en blinde kinderen zullen straks hun eigen weg moeten vinden in deze maatschappij en de toekomst zal niet altijd makkelijk zijn. Als trainer heb ik de overtuiging dat hardlopen hun zal kunnen helpen om lekker het hoofd leeg te maken, genieten van het sociaal contact, presteren en helpen te ontdekken waar hun grenzen liggen.

Als Annemiek kijk ik vol bewondering naar deze kinderen. Ik krijg er persoonlijk veel inspiratie en bakken met energie van. Deze groep kinderen leert als geen ander om naar mogelijkheden te “kijken” en niet alleen naar beperkingen. Het vermogen om direct iemand te vertrouwen, iemand bij de hand te pakken, hun afhankelijkheid te laten zien, maakt op mij veel indruk.

Stel jezelf eens voor dat je ergens staat, ogen dicht en een totaal vreemde gaat je leiden door een onbekend gebied…… Respect voor deze kids!

Met speciale dank aan de Oogvereniging voor de organiatie van het Sportkamp

Oogvereninging

Naar boven