Je bent hier:

Running Blind presenteert Handboek voor buddy’s en trainers

 1    1

Maandag 10 mei 2021 lanceert Stichting Running Blind het Handboek Running Blind voor het begeleiden van hardlopers met een visuele beperking. Het eerste exemplaar gaat naar topatleet en marathonloper Michel Butter, lid van het NN Running Team en voormalig topatlete Esther Akihary, bestuurslid van de Atletiekunie. De overhandiging vond plaats op sportcentrum Papendal in Arnhem.

{filename}
Voorzitter Netty Dorrestijn overhandigt eerste exemplaar Handboek Running Blind aan Esther Akihary van de Atletiekunie op Papendal. Netty gaf hierbij het beeld "De Loper" terug aan de Atletiekunie. Running Blind kreeg de loper bijna twee jaar geleden als aanmoedigingsprijs van de Atletiekunie vanwege het initiatief om een handboek voor lopers en trainers te gaan maken.

Maandag 10 mei 2021 lanceert Stichting Running Blind het Handboek Running Blind voor het begeleiden van hardlopers met een visuele beperking. Het eerste exemplaar gaat naar topatleet en marathonloper Michel Butter, lid van het NN Running Team en voormalig topatlete Esther Akihary, bestuurslid van de Atletiekunie. De overhandiging vond plaats op sportcentrum Papendal in Arnhem.

Stichting Running Blind heeft inmiddels 14 jaar ervaring in het begeleiden en opleiden van buddy’s en trainers die helpen om mensen met een visuele beperking veilig te kunnen laten hardlopen. Deze kennis is nu in de vorm van dit handboek samengebracht om te delen met buddy’s, (assistent)trainers van de regiogroepen en hun atletiekverenigingen. De Atletiekunie gaat de inhoud van het boek gebruiken voor de trainersopleidingen niveau 3 en 4.

In het boek lees je welke impact een visuele beperking op het dagelijkse leven en het hardlopen heeft. De lezer krijgt eenvoudige adviezen over de omgang met mensen die blind of slechtziend zijn. Verder staat beschreven hoe afwijkingen van het visuele systeem het hardlopen beïnvloeden. Een ander onderdeel gaat in op de motivatie van (beginnende) hardlopers. Daarna komen taken en verantwoordelijkheden voor buddy en trainer voorbij en er is een hoofdstuk over de training. Een belangrijk en groot onderdeel is de looptechniek. Het accent ligt hier op de aspecten die specifiek zijn voor lopers met een visuele beperking. Het boek telt meer dan 25 oefeningen die corresponderen met de theorie over de looptechniek. Elke oefening bevat aandachtspunten voor de trainer en de rol van de buddy. Het handzame boek telt 110 pagina’s.

Annemiek Verbeek heeft als ervaren trainer van lopers met een visuele beperking samen met bewegingswetenschapper Ben van Oeveren die gespecialiseerd is in de biomechanica van hardlopen een grote bijdrage aan het handboek geleverd. Ook onderzoeker Daniel Fortin-Guichard en David Mann, Associate Professor Bewegingswetenschappen en Director of the International Paralympic Committee R&D Centre for the Classsification of athletes with vision impairment, hebben een steentje bijgedragen.

De illustraties zijn gemaakt door Eline Wagenmaker, die zelf als loopbuddy actief is.

De redactie is op vrijwillige basis gedaan door Ineke Grootegoed, docente Nederlands en door Netty Dorrestijn en Jan Wapenaar, beiden bestuursleden van de stichting.

Nationale-Nederlanden, het Fonds Gehandicaptensport en Tata Consultancy Services hebben de productie van het boek financieel mogelijk gemaakt.

Tijdens de presentatie, die vanwege coronamaatregelen in aangepaste en afgeslankte vorm plaatsvond, ervaarde topatleet Michel Butter samen met buddy Jos Cornelissen hoe het is om als hardloper met een visuele beperking te lopen. Michel liep ook een afstand als buddy met Joost van Gent, een slechtziende loper. Het lopen vond plaats met de co-runner in plaats van met het gebruikelijke (rode) lint. De co-runner is een ander-halve-meter-stok die speciaal voor en door Running Blind is ontwikkeld voor het handhaven van 1,5 meter afstand tussen loper en buddy in ‘coronatijd’.

Binnenkort verschijnt er een video van de presentatie. Vanwege coronamaatregelen konden er helaas maar een beperkt aantal mensen bij de presentatie ‘live’ aanwezig zijn.

Een inzage-exemplaar van het handboek is te vinden op: internet

De voorleesversie is ook te downloaden.

Het Handboek in drukvorm is te bestellen via info@runningblind.nl voor 19,95 per stuk, exclusief verzendkosten.

Video’s

Michel Butter en Jos Cornelissen gaan samen een oefening doen met Michel in de rol van blinde loper. Alle buddy's van Running Blind starten met een dergelijke ervaring.

Naar boven