Je bent hier:

Michel Butter ervaart hardlopen zonder zicht bij presentatie handboek Running Blind

 1

Maandag 10 mei 2021 heeft Stichting Running Blind het Handboek Running Blind voor het begeleiden van hardlopers met een visuele beperking gelanceerd. Het eerste exemplaar is naar topatleet en marathonloper Michel Butter, lid van het NN Running Team en voormalig topatlete Esther Akihary, bestuurslid van de Atletiekunie gegaan.

Vanwege coronamaatregelen konden er niet veel mensen bij de presentatie aanwezig zijn en daarom is er een korte video van de presentatie gemaakt.

Bekijk het filmpje via de link onderaan deze pagina.

De overhandiging vond plaats op sportcentrum Papendal in Arnhem. Tijdens de presentatie heeft Michel Butter ervaren hoe het is om zonder zicht te hardlopen. Hij deed dat met een geblindeerde skibril op. Hij liep samen met buddy Jos Cornelissen. Michel heeft dezelde afstand daarna ook als buddy gelopen met Joost van Gent, een slechtziende loper. Het lopen vond plaats met de co-runner in plaats van met het gebruikelijke (rode) lint. De co-runner is een ander-halve-meter-stok die speciaal voor en door Running Blind is ontwikkeld voor het handhaven van 1,5 meter afstand tussen loper en buddy in ‘coronatijd’. Inmiddels mogen loper en buddy sinds 5 juni weer met het lintje lopen. Lopen met de co-runner kan ook omdat de lengte van de stok aanpasbaar is.

Stichting Running Blind heeft inmiddels 14 jaar ervaring in het begeleiden en opleiden van buddy’s en trainers die helpen om mensen met een visuele beperking veilig te kunnen laten hardlopen. Deze kennis is nu in de vorm van dit handboek samengebracht om te delen met buddy’s, (assistent)trainers van de regiogroepen en hun atletiekverenigingen. De Atletiekunie gaat de inhoud van het boek gebruiken voor de trainersopleidingen niveau 3 en 4.

In het boek lees je welke impact een visuele beperking op het dagelijkse leven en het hardlopen heeft. De lezer krijgt eenvoudige adviezen over de omgang met mensen die blind of slechtziend zijn. Verder staat beschreven hoe afwijkingen van het visuele systeem het hardlopen beïnvloeden. Een ander onderdeel gaat in op de motivatie van (beginnende)
hardlopers. Daarna komen taken en verantwoordelijkheden voor buddy en trainer voorbij en er is een hoofdstuk over de training. Een belangrijk en groot
onderdeel is de looptechniek. Het accent ligt hier op de aspecten die specifiek zijn voor lopers met een visuele beperking. Het boek telt meer dan 25
oefeningen die corresponderen met de theorie over de looptechniek. Elke oefening bevat aandachtspunten voor de trainer en de rol van de buddy. Het handzame boek telt 110 pagina’s.

Annemiek Verbeek heeft als ervaren trainer van lopers met een visuele beperking samen met bewegingswetenschapper Ben van Oeveren die gespecialiseerd is in de biomechanica van hardlopen een grote bijdrage aan het handboek geleverd. Ook onderzoeker Daniel Fortin-Guichard en David Mann, Associate Professor Bewegingswetenschappen en Director of the International Paralympic Committee R&D Centre for the Classsification of athletes with vision impairment, hebben een steentje bijgedragen.

De illustraties zijn gemaakt door Eline Wagenmaker, die zelf als loopbuddy actief is. De redactie is op vrijwillige basis gedaan door Ineke Grootegoed, docente Nederlands en door Netty Dorrestijn en Jan Wapenaar, beiden bestuursleden van de stichting.

Nationale-Nederlanden, het Fonds Gehandicaptensport en Tata Consultancy Services hebben de productie van het boek financieel mogelijk gemaakt.

Een digitale versie van het handboek is te vinden op: https://indd.adobe.com/view/4e98548d-50e8-425e-b93b-90f24ed4ee92

Het handboek is verkrijgbaar voor 19,95 euro. Excl. verzendkosten. Aanvragen kan via: info@runningblind.nl

Video’s

Video met overhandiging van handboek Running Blind op Papendal en de loop van Michel Butter als loper zonder zicht en als buddy.

Naar boven