Je bent hier:

Haagse loopt bijna blind CPC Loop

Rotterdam  

Artikel Posthoorn over Rita die 11 maart de CPC gaat lopen.

{filename}
Rita en Henri, een leuk stel

Haagse loopt bijna blind CPC Loop

Door: Tanja Verkaik

DEN HAAG - Rita van Geffen (48) uit Duindorp ziet bijna niks meer door een aangeboren oogafwijking (10 procent zicht). Dit weerhoudt haar er echter niet van om de halve marathon te lopen van de CPC Loop, die aanstaande zondag 11 maart losbarst. “Ik wil voor mezelf bewijzen dat ik het kan en meer aandacht genereren voor Running Blind, een Rotterdamse organisatie voor mensen met een visuele beperking, die willen hardlopen. Ik wil ook een tak in Den Haag opzetten.”

Blind of slechtziend hardlopen: levensgevaarlijk? “Nee hoor! Ik loop met een buddy die wel kan zien”, legt Rita uit. “We zijn met elkaar verbonden door een soort touwtje. Bij bochten trekt de buddie het touwtje iets strakker en geeft nauwkeurig aan waar de hobbels en paaltjes op de weg zich bevinden.” Het gezegde ‘iemand blind vertrouwen’ heeft voor de Haagse dus een andere lading. “Soms is het ook best griezelig. Laatst waren er zoveel obstakels achter elkaar, dat we even zijn gaan wandelen. Ik ben één keer gevallen. ‘Het is wel glad’ zei mijn buddy, waarop ik meteen uitgleed”, lacht ze.
Meer Haagse buddies

Tijdens de CPC Loop wordt Rita vergezeld door Hans de Graaf uit Stompwijk. Ook loopt een andere Running Blind-lid de 10 kilometer. “Ik heb nog geen Haagse buddy, ondanks dat ik twee atletiekverenigingen heb aangeschreven.” Rita hoopt dat haar deelname en de aandacht in de media meer buddy’s genereert, maar ook andere Hagenaars met een visuele beperking aantrekt. “Want er is nog zoveel dat je kunt doen.” Het is de eerste marathon voor Rita. “Ik ga gelijk voor de 21 kilometer en dan het liefst in mijn eigen stad! Ik hoop met 2.15 binnen te zijn. John Stoop van Running Blind schat haar hoger in. “2.06 moet zeker lukken.”

Naar boven