Je bent hier:

Friends in Business

 1  

In het maart nummer van "Friends in Business" heeft een artikel gestaan over hardlopen in Rotterdam. Over Running Blind werd ook een en ander gepubliceerd. Lees verder voor het volledig artikel over Running Blind Rotterdam. (Aan de foto's zie je dat de opnames deze winter zijn gemaakt.)

{filename}
Johannes, Ceel en Ernest in volle training

DÉ HARDLOOPSTAD VAN NEDERLAND

Running Rotterdam

Van het Kralingse Bos tot de boorden van de Rotte en van het centrum van de stad tot de Zevenhuizerplas. Rotterdam is één groot speelveld voor deze verbluffend snel groeiende groep sporters: de hardlopers. Niet voor niks is de stad het decor van 's lands grootste marathonevenement en barsten de voetpaden in de havenstad bijna uit hun voegen door de honderden paren sportschoenen die er dagelijks overheen trekken. Volgens cijfers van de Atletiekunie telt ons land maar liefst vier miljoen hardlopers. En de sportbond is still counting. De organisatie van de Rotterdamse Marathon heeft zelfs vijftienhonderd extra startnummers beschikbaar gesteld om de enorme run op het evenement te kunnen bijbenen. Kortom: hardlopen is hot en Rotterdam is running. Top in Town ging op bezoek bij vier diverse hardloopgroepen uit de stad, die samen de unieke veelzijdigheid van hardloopstad Rotterdam in kaart brengen.

RUNNING… BLIND

Dat slechtziendheid een handicap is, mag duidelijk zijn. Maar maakt die handicap het ook onmogelijk om te sporten? John Stoop beantwoordt die vraag met een fel uitgesproken “nee”. Toen de Rotterdammer een aantal jaar terug een groot deel van zijn gezichtsvermogen verloor, liet hij zijn behandelend arts in het oogziekenhuis weten dat hij graag nog eens de marathon zou lopen. John was niet de eerste slechtziende die deze ambitie uitsprak en niet veel later was Running Blind geboren. Zo lopen er nu meerma­len in de week visueel beperkte sporters, met een koordje verbon­den aan hun buddy, vele kilometers door het Kralingse Bos en over de atletiekbaan.
De club kent dus zijn oorsprong in Rotterdam, maar het concept is ook buiten de stadsgrenzen geland. Ook in Utrecht, Den Haag, Amsterdam en Leiden lopen visueel beperkte sporters samen hard. Maar niet alleen het sportieve aspect is belangrijk bij Running Blind. 'Naast dat blinden en slechtzienden een grotere kans hebben op overgewicht, komen ze ook vaker in een sociaal isolement terecht', zegt John Stoop. 'Hardlopen is voor beide situaties de remedie. Het brengt mensen in beweging en in contact met anderen. Zo komen sommigen hier om te trainen voor wedstrijden, terwijl anderen meer voor de gezelligheid komen.
Een jaarlijks hoogtepunt voor ons is de Rotterdamse marathonesta­fette. Daar lopen we met twee landelijke teams. Om de tien kilometer wissel je elkaar af. De laatste meters lopen we met z'n allen. Het gevoel om op de Coolsingel samen die eindstreep te passeren, is onbeschrijfelijk.'
De bijzondere hardloopclub werkt niet met subsidies en daarom was de nominatie voor de Appeltjes van Oranje (sociaal maatschappelijke uitverkiezing, red.) ook meer dan welkom. 'De club draait op het enthousiasme van de vrijwil­ligers. De nominatie is een teken dat we op de goede weg zijn. Een extra steuntje in de rug. Maar het genereert ook publiciteit, wat weer nieuwe sponsors kan opleveren. Zo kunnen we blijven groeien en blinden en slechtzienden aan het sporten krijgen.
Het Rotter­damse Running Blind verovert Nederland!'

TEKST: TOM VERHOEFF
FOTOGRAFIE: JEFFREY DE REGT

Naar boven