Je bent hier:

Debuut van loper Raymond van Soldt. Naast loper ook schrijver

Breekbaar in alle talen is de debuut verhalen- en gedichtenbundel van Raymond van Soldt (1962). Verzameld zijn 21 korte verhalen en 11 gedichten. De verhalen zijn zeer uiteenlopend, van reis, autobiografische tot totaal fictieve verhalen. Raymondt is loper bij Running Blind.

{filename}
Omslagfoto van het boek van Raymond. Vastgebonden in plakband tussen de spoorrails.

Een aantal gedichten en twee verhalen staan in het teken van zijn slechtziendheid. Door het gemis van details in zijn zicht kijkt hij op een eigen manier naar de wereld en het leven. Geboren met juveniele macula degeneratie en een gezichtsscherpte van ongeveer 25 procent heeft hij zijn jeugd en schooltijd op een reguliere manier doorlopen. Zichzelf er ook niet echt van bewust dat zijn zicht zoveel minder was dan bij anderen. Naar die anderen noemde hij zichzelf: ‘wat kippig.’

Pas in 2010 werd het voor hem duidelijk dat zijn slechtziendheid niet langer te ontkennen was. De compensatie trukendoos was leeg. Zijn gezichtsscherpte is gedaald tot zo’n 10 procent. Ter illustratie: wanneer een goed ziende vanaf 10 meter een tekst kan lezen, moet Raymond er 1 meter vanaf gaan staan. Het is dus echt geen arrogantie dat hij je niet groet. Hij herkent gewoon geen gezichten. Mist alle details.

Toch kan hij best veel met het overgebleven zicht. Overdag fietst hij nog en loopt hij regelmatig hard. Hij kan met zijn computer, uitgerust met vergroting- en spraaksoftware, zijn weg vinden op het wereldwijde web.

Met deze aanpassingen en een grote liefde voor muziek draait hij op dansfeesten als DJ Ray.

En schrijven lukt dus ook nog prima…..

Nou ja, dat oordeel laat hij in dit geval aan de lezer.

Uitgeverij Boekscout gaat het boek ‘Breekbaar in alle talen’ uitgeven.

Naar boven