Je bent hier:

Blind voor 1 dag levert meer dan 46.000 euro op

De actie Blind voor 1 dag van het Oogfonds leverde 21 juni meer dan 46.000 euro op. Ook Running Blind deed mee aan de actie.

{filename}
Studenten lopen het parcours in Wageningen.

Op de langste dag van het jaar, donderdag 21 juni, namen honderden mensen deel aan de Oogfonds-actie Blind voor 1 dag. Deelnemers gingen een persoonlijke uitdaging aan terwijl ze een simulatiebril droegen om te ervaren hoe het is om slechtziend of blind te zijn. Doel: meer begrip creëren voor mensen met een visuele beperking én geld ophalen voor oogonderzoek.

Oogfonds-ambassadeur Ronald Giphart en directeur Edith Mulder gaven het startschot van Blind voor 1 dag door met een simulatiebril op een kanotocht te maken door Utrecht. In een filmpje op Facebook gaven ze figuurlijk het stokje door aan acties door het hele land.


Net als vorig jaar werden we verrast door mooie, creatieve en ontroerende acties. Zo verlootte kunstenares Andrea Bardoul een kunstwerk, kookte Elvera met kokerzichtbril een diner voor twintig gasten en ervaarde Sandra een dag door de ogen van haar slechtziende dochter Wies.

Mooi, creatief en ontroerend

Naast meer dan honderd particuliere acties deden dertig teams mee en werden acht evenementen georganiseerd. Zo doneerde Specsavers een week lang één euro per verkochte bril, kon bij team Eyeopener een toneelstuk met audiobeschrijving door een blindentolk worden ervaren, organiseerde de Smulhoeve in Den Haag een blind diner, kreeg Microsoft Nederland een blinde rondleiding door het Rijksmuseum en deden meerdere medewerkers van Koninklijke Visio een actie.

Ook verschillende schoolklassen deden mee en maakten daarbij gebruik van het nieuwe lespakket met opdrachten en oogmaskers. Het Jeugdjournaal kwam op bezoek in de klas van jarige Lotte. Door een operatie aan haar hersentumor raakte zij een groot deel van haar zicht kwijt. Speciaal voor Blind voor 1 dag organiseerde Lotte een actie op haar school.

Edith Mulder, directeur van het Oogfonds, deed zelf ook mee aan de actie: “Ik heb tien uur ervaren hoe het is om een vlek middenin je zicht te hebben. Het was een heftige en vermoeiende ervaring. Ik was heel opgelucht toen ik de simulatiebril af mocht zetten, maar realiseerde me daardoor extra dat mensen met een visuele beperking dat nooit kunnen.

Naar boven