Je bent hier:

Bij de laatste 10 voor Appeltje van Oranje

 2    2

Vrijdag 17 januari was de tweede selectieronde voor Appeltje van Oranje. Na een presentatie door alle 36 kandidaten werden zij beloond met een prijs van € 2.500, dus ook Stichting Running Blind. Na een spanning verhogend intermezzo werden de uiteindelijke 10 finalisten bekend gemaakt. Tot onze blijde verrassing was Running Blind een van de uitverkorene.

{filename}
Finalisten Appletjes van Oranje 2014 Foto: Oranje Fonds - Bart Homburg

De eerste prijs is binnen

Het Oranje Fonds had een prima lokatie uitgezocht voor de tweede selectieronde voor Appeltje van Oranje 2014: Ford Voordorp in Groenekan (bij De Bilt).

Na een algehele introductie splitsten de 36 kandidaten zich in de 4 regio's Noord, Oost, Zuid en West en kregen zij de gelegenheid om zich in 5 minuten aan elkaar en aan de jury te presenteren. Tevens was er per kandidaat nog tijd voor 5 minuten voor Vraag en Antwoord. Voor de presentatie hebben wij het filmpje gebruikt dat de filmclub De Eenhoorn van ons heeft gemaakt. Tijdens het vraag-en-antwoord gedeelte konden wij ons project “Running Blind verovert Nederland” verder verduidelijken.

We hadden gedegen concurrenten binnen regio West, waaronder projecten van De Zonnebloem en Mee, maar ook paardrijden voor mensen met een handicap en jaarlijks terugkerende vakantieweek voor jongeren met een handicap. Allemaal heel goede en leuke initiatieven. Na alle presentaties konden we zelf punten toekennen aan de initiatieven binnen onze regio West. Als afsluiting van de regionale sessie kregen we een verrasing gepresenteerd: alle genomineerde initiatieven werden beloond met een cheque van 2.500 euro. Euforie in de zaal en natuurlijk allemaal op de foto met de cheque.

John en Ceel nemen cheque van 2.500 euro in ontvangst

Oplopende spanning

Tijdens de jury-beraadslagingen hebben we kunnen genieten van een voorstelling opgevoerd door een groep jongeren met een verstandelijke beperking. Heel boeiend en heerlijk om te zien en horen hoe de acteurs genoten van hun act.

De spanning was ondertussen wel redelijk opgelopen, want wie zou er doorgaan naar de finaleronde? De eerste manier om punten binnen te halen was via de internetstemronde. Totaal waren circa 15 duizend stemmen uitgebracht. Regio Noord scoorde hiermee het beste en West het minste met circa 2850 stemmen. Het was wel even schrikken toen bleek dat we binnen regio West op de zesde plaats waren geëindigd.

Over het scoren binnen de eigen regio hadden we een beter gevoel. We wisten dat we van diverse concurrenten de maximale score van 9 punten hadden gekregen, maar wat dit nu betekende wisten we niet. Uiteindelijk zou de jury het eindoordeel vellen. Per regio zouden er 2 finalisten worden aangewezen en er waren ook nog 2 wildcards, dus er zouden er 10 overblijven.

Eerst was Noord aan de beurt, toen Oost, Zuid en tenslotte regio West. De wildcards waren ondertussen reeds vergeven en we zagen daarom onze kansen langzaam slinken. Als eerste ging naar de finale: Triade - Manege de Stek, een prachtig initiatief. Als tweede ging naar de finale…...............Stichting Running Blind. Ongelofelijk, niet verwacht, volledig verrast, helemaal perplex bestegen we het podium voor de groepsfoto met de andere finalisten. Wat een euforie, alle finalisten verkeerden in de zevende hemel en terecht.

Op naar Noordeinde

Hoe nu verder in deze finaleronde: in januari worden een aantal zaken van de finalisten gecheckt, zoals de statuten. In januari / februari worden de initiatieven bezocht voor een aantal interviews en in maart zal er een kort filmpje worden gemaakt. De jury zal tenslotte in mei een keuze maken welke initiatieven op 1, 2 of 3 komen. De drie winnaars krijgen naast een bronzen beeldje gemaakt door prinses Beatrix een prijs van 15.000 euro.

Als feestelijke afsluiting zullen de prijzen op 22 mei worden uitgereikt door Koningin Maxima op paleis Noordeinde. In ieder geval zullen alle 10 finalisten hierbij aanwezig zijn en wellicht zelfs alle 36 genomineerden. Running Blind wordt dus als finalist in ieder geval verwacht op paleis Noordeinde. Stel je dat eens voor, samen met koningin Maxima op de foto. In een kleine 7 jaar van een paar hardlopers in Rotterdam naar een landelijk netwerk met afdelingen, uitgenodigd op paleis Noordeinde.

De 10 initiatieven die in de finale staan zijn:

  • AanZet (Stichting AanZet uit Leeuwarden)
  • Baantjer en de Rat maken een film (Cultuurhuis Wherelant uit Purmerend)
  • Buurtmarkt Breedeweg (Stichting Buurtmarkt Breedeweg uit Nijmegen)
  • Informele Netwerk Ondersteuning (MEE Gelderse Poort uit Arnhem)
  • Meeleefgezin (Stichting MeeleefGezin uit Doorn)
  • Paardrijden met en zonder beperking (Manege De Stek uit Almere)
  • Running Blind verovert Nederland (Stichting Running Blind uit Rotterdam)
  • Maatje-voor-een-maatje (Amarant Groep uit Tilburg)
  • G-groep Spado (Spado uit Bergen op Zoom)
  • 't Hof van Thee & Leut (Emergis uit Goes).

Video’s

Promofilmpje t.b.v. Appeltje van Oranje 2014

Running Blind verovert Nederland

Naar boven