Je bent hier:

Alannah: Fakkeldrager estafette EYOF Utrecht 2013

Utrecht    10    1

Op de eerste dag van de fakkelestafette van de European Youth Olympic Festival (EYOF) Utrecht 2013 mocht Alannah als fakkeldrager lopen met het échte Olympische vuur uit Athene.

{filename}
Dennis Rijnbeek draagt de fakkel over aan Alannah

Olympisch vuur

85 jaar na de Spelen van Amsterdam (1928) is het Olympische vuur terug in Nederland voor het EYOF Utrecht 2013. Van 11 t/m 14 juli ging het Olympisch vuur, met de fakkel van de Olympische Spelen in London, per estafette door de stad en provincie Utrecht. Alannah kreeg de unieke kans om te lopen met het Olympische vuur op donderdag, 11 juli; dit was de start van de fakkelestafette. Haar shiftnummer was 35 (22,2 km punt) en om 14:50 mocht zij ongeveer 800 meter met de fakkel lopen over de Dolderseweg en de Potterlaan, gesitueerd aan de rand van Zeist. Als buddy en moeder was ik enorm trots om dit samen met Alannah mee te kunnen maken.

High Five!

Vooraf kregen wij een gedetaileerde briefing en we moesten ruim een uur van tevoren aanwezig zijn om de laatste instructies door te nemen. Alannah kreeg een startnummer en een accreditatie, waarmee ze moest lopen met een snelheid van 8–10 km/u (natuurlijk geen probleem voor Alannah). Van veraf hoorden wij de karavaan naderen. Een kleurrijke verzameling van auto's met zwaailichten, muziek, een commentator, fotografen en fietsende buddy's. Met één hand werd de fakkel overgedragen en met de andere een 'High Five gegeven'; dit werd vastgelegd op film en foto's.

Geweldige openingsceremonie

Als fakkeldrager mocht Alannah naar de openingsceremonie op zondag 14 juli in Stadion Galgenwaard. Tijdens het eerste uur verzorgde oud judoka en nu DJ, Dennis van der Geest, de 'warming up'. Alannah deed gezellig mee met de wave. Na de atletenparade volgde de officiële opening door koning Willem Alexander. De ceremonie was vrij sober van karakter. IOC voorzitter Jaques Rogge sprak de sporters en het publiek toe. De Olympische vlag werd gehezen en de Olympische hymne gezongen. De Paralympisch en Olympisch kampioenes Esther Vergeer en Leontien van Moorsel eindigde de fakkelestafette, waarna het vuur werd aangestoken.

Geschreven door Ann M. Conefrey

Video’s

Alannah en ik lopen linksonder in het mozaïek op ongeveer 2:10

Naar boven