Je bent hier:

Running Blind afdeling ‘s-Hertogenbosch bestaat een jaar

Kun je hardlopen als je een visuele beperking hebt? Jazeker! Dankzij de landelijke stichting Running Blind is het voor steeds meer mensen een mogelijkheid. Ruim een jaar geleden werd er ook een loopgroep in 's-Hertogenbosch opgericht. Iedere week trainen 10 blinden en slechtzienden én hun buddy's onder begeleiding van een trainer op de baan van atletiekvereniging Prins Hendrik te Vught. ·

"Het hardlopen geeft een enorm gevoel van vrijheid"

Artikel overgenomen uit de Bossche Omroep van 21 februari 2016

Het begon in 's-Hertogenbosch allemaal met de slechtziende Mi rella de Jong. "Ik had al verschillende sporten geprobeerd", vertelt Mirella. "Het hardlopen bleef me trekken, ik wilde gewoon graag een  buitensport  doen. Ik kon het vanwege mijn visuele en auditieve beperking echter niet alleen doen." Dankzij Running Blind kwam zij in contact met Birte van Roosmalen, zij werd haar vaste loopmaatje oftewel buddy. Running Blind 's-Hertogenbosch was daarmee geboren. In het afgelopen jaar is·de loopgroep langzaam verder gegroeid. "We trainen op de woensdag- en zaterdagochtend van 10.00 tot 11.00 uur. We startten een jaar geleden in de Rijnstraat, waar veel verkeer is. Het is echter veel prettiger dat we nu op de atletiekbaan kunnen trainen, dat is een stuk rustiger. Soms gaan we ook het bos in, altijd leuk voor de afwisseling."

Vrijheid

Mirella: "Ik heb wel eens gepro­beerd om zonder buddy te lopen. Het kost ontzettend veel energie om te proberen alles in de gaten te houden. Dankzij mijn buddy kan ik me echt concentreren óp het hard­ lopen. Het is heerlijk om sportief bezig te zijn samen met andere mensen. Het hardlopen zelf geeft me·een enorm gevoel van vrijheid; daar doe ik het voor." Hoe werkt het eigenlijk precies? "Veel blin­den en slechtzienden vinden het prettig om een vaste buddy te hebben, maar we pmberen dat wat te variëren zodat mensen niet afhan­ kelijk worden van één persoon", vertelt Birte samen met René Sips, een van de andere buddy's. "Het is vooral belangrijk dat je als buddy in staat bent je in te leven in de ander en duidelijk kunt communi­ceren. Daar geven we ook een stuk training in. We laten toekomstige buddy's bijvoorbeeld met een simulatiebril op lopen zodat ze kunnen ervaren hoe het is als je weinig tot niets ziet."

Vertrouwen

Loper en buddy staan fysiek met elkaar in verbinding middels een loplint, dat zij beiden vasthouden. "Via dat lint kan de buddy bijsturen als er obstakels zijn. Er is ook een  instructie  ontwikkeld voor  de hardloopbuddy's. Je kunt je voorstellen dat blinden of slecht-­ zienden zouden schrikken als je opeens 'pas op' roept wanneer er bijvoorbeeld een  auto aankomt" Het is van belang dat de hardloop buddy de juiste signalen afgeeft naar de lopers. In het begin is het vaak even wennen, maar al snel groeit het onderlinge vertrouwen en raken loper en buddy steeds beter op elkaar ingespeeld. "Als buddy's moeten we de lopers regelmatig afremmen", vult René lachend aan. ."In hun enthousiasme willen ze voluit gaan, maar het hardlopen moet wel op een verantwoorde manier gebeuren. Anders kunnen er vervelende blessures ontstaan.

Omloop van Empel

"We hebben een ontzettend leuke groep mensen, aldus Birte. "Ze hebben het afgelopen jaar flink vooruitgang gboekt. Daardoor zijn we óok in staat om op 26 juni met z'n allen mee te doen aan de Omloop van Empel:' Running Blind 's-Hertogenbosch hoopt de groep te kunnen uitbreiden met nog veel rneer blinden en slechtzienden uit de regio 's-Hertogenbosch (en na­tuurlijk de bijbehorende nieuwe buddy's!). René: "Iedereen is welkom. Ook als mensen daarnaast een  auditieve beperking hebben. We kijken altijd wat er mogelijk is. Naast de hardloopgroep hebben we sinds januari tevens een wandelgroep dus dat is ook een optie. Naast de sportieve prestatie gaat het er bovendien vooral om dat we.veel plezier beleven met elkaar!"

Meer informatie en/of aanmel­ding:denbosch@runningblind.nl

Naar boven