Je bent hier:

Over de bruggen van de Bridge to Bridgeloop

 2  

Alannah liep in september de Bridge to Bridgeloop in Arnhem en verdiepte zich daarna in de geschiedenis van deze bruggen.
Een pittige loop en een mooi stukje historie om met jou als bezoeker van Runningblind.nl te delen.

Vooraf-BridgeToBridge
Alannah met de andere lopers vooraf aan de start.

Over twee steile bruggen lopen langs het water

;Twee maanden geleden, op zondag 11 september 2016 heb ik samen met Leonie Jansen de Bridge to Bridgeloop in Arnhem gedaan. Leonie is een student die in Arnhem woont. Zij doet een studie om sportleraar te worden. Voor haar was het helemaal nieuw, want Leonie had zelf nog nooit met iemand gelopen die blind is. Mijn startnummer was:4894.  Het parcours was aan het begin smal. Er liepen mensen vlak langs me heen en het was druk. Er deden 3000 mensen mee met deze loop. In totaal waren er 10 blinde en slechtziende lopers met hun buddy’s aanwezig.

 

De route begon over de weg; we moesten over twee steile bruggen lopen langs het water; het parcours was vrij pittig. De eerste brug waar wij over liepen heette de John Frostbrug. De John Frostbrug is een verkeersbrug over de Nederrijn bij Arnhem. De brug is een belangrijke verbinding in de route van Anrhem-Noord naar Zuid en andersom. De brug werd op 16 september 1978 vernoemd naar John Futton Frost, die als luitenant-kolonel van het tweede bataljon van de eerste Britse Luchtlandingsbrigade tijdens de slag om Arnhem de brug bereikte, maar er niet in slaagde deze geheel op de Duitsers te veroveren. Arnhem heeft vanaf 1603 de Arnhemse schipbrug gekend, maar de groei in het begin van de 20ste eeuw vroeg om een permanente verbinding over de Nederrijn. De Rijnbrug werd gebouwd tussen 1932 en 1935 en verbond de Arnhemse binnenstad met de nieuwe uitbreiding van Arnhem, de wijk Malburgen in Arnhem-Zuid. Bij de Duitse invasie in 1940 werd de brug opgeblazen door de Nederlandse defensie om de Duitse opmars te vertragen. Na de capitulatie lag er een tijdelijke pontonbrug terwijl de brug werd hersteld. In augustus 1944 was de brug klaar. De brug was gemaakt door de gemeente Arnhem. De tweede brug waar wij over liepen heette de Nelson Mandela brug. De Nelson Mandelabrug in Arnhem is een brug over de rivier de Rijn die de Arnhemse binnenstad en Arnhem-Noord verbindt met Arnhem-Zuid. De brug ligt aan de westkant van het centrum en wordt door veel Arnhemmers nog altijd de Nieuwe Rijnbrug genoemd, in tegenstelling tot de Oude Rijnbrug (de John Frostbrug) die oostelijk van het centrum is gelegen. Door de groei van Arnhem op de Zuidelijke oever van de Rijn kon de Oude Rijnbrug het toenemende verkeer tussen Arnhem-noord en Arnhem-zuid niet meer aan. Daarom werd in 1965 besloten tot de bouw van een tweede brug over de Rijn. Er wordt gekozen voor de plek waar van 1603 tot 1936 de schipbrug lag en na de oorlog een pontje voer tussen het Roermondsplein en de Praets. In 1968 verscheen het definitieve bouwrapport maar het duurde tot 1974 voordat de bouwopdracht was afgegeven. Op 18 december 1977 werd de Roermondspleinbrug in gebruik genomen. In 1987 werd de brug hernoemd naar Nelson Mandela. De Arnhemse beslissing om het gezicht van de anti-apartheidsbeweging en Zuid-afrika te eren was in de jaren tachtig omstreden. Dit was alles wat ik over de twee bruggen wou opzoeken en vertellen.

We moesten over een verkeersdrempel lopen en bochten maken. De route zelf ging over de weg totdat we over de twee steile bruggen moesten lopen waar ik zonet over verteld heb en vervolgens waren we uiteindelijk bij de finish. Na afloop van de wedstrijd kreeg ik een tasje met drinken en eten en een medaille: die heb ik gebrailleerd. Ik heb een leuke dag gehad en heb ervan genoten. 

Groetjes van Alannah

Naar boven