Je bent hier:

“Hardlopen heeft mij maatschappelijk verder gebracht”

De slechtziende atleet Peter Dijcks uit Rijswijk loopt volgende week voor de twintigste keer de Rotterdam Marathon op z’n 60ste verjaardag. Het is tevens zijn 40e marathon.

RB_marathon
Running Blind deelnemers uit de regio Den Haag

60 jaar, 40 marathons waarvan 20 in Rotterdam

Op zondag 10 april aanstaande start Peter Dijcks in het snelste startvak tijdens de NN Rotterdam Marathon. Die dag is niet alleen zijn 60e verjaardag, maar het is tevens ook de 20ste marathon van Rotterdam die hij gaat lopen. Voor Peter is hardlopen meer dan sport alleen.

In 1956 wordt Peter Dijcks geboren in het Limburgse Swalmen. Als gevolg van zuurstoftekort tijdens zijn geboorte, heeft hij slechts 3% zicht. Tot zijn 6e jaar gaat hij naar het regulier onderwijs, waar hij al jong wordt geconfronteerd met dingen die hij niet kan. Daarom gaat hij naar het  blindeninstituut in Grave waar hij naar school gaat en o.a. braille leert. “Wanneer je daarna op je 22ste in de maatschappij komt, weet je niet wat je meemaakt, je bent een leek,” zegt Peter. Het hardlopen helpt Dijcks om te integreren in de maatschappij. Ondanks zijn visuele beperking ontwikkelt Peter Dijcks zich tot een verdienstelijk hardloper. Toch heeft hij als tiener grote twijfels. “Ik vond dat het nergens op sloeg: iemand die amper ziet, die gaat hardlopen, belachelijk toch?” Ik was een jaar of achttien toen ik in mijn geboorteplaats een stukje ging rennen. Ik was zo onzeker en schaamde me zo dat ik binnen vijf minuten weer terug was.” Toch vond hij het leuk om te doen, vooral omdat hij merkte dat hij het eigenlijk heel goed kon. Na een tijdje voor zichzelf te hebben gelopen meldt hij zich aan bij een atletiekverenging in Nijmegen.

In de jaren die volgen traint hij mee met de Nederlandse toppers en droomt hij van deelname als marathonloper aan de Paralympics. In 2008 slaagt hij er helaas niet in om zich te kwalificeren voor de Spelen in Beijing. “De marathon is echt mijn ding geworden, mijn passie.” “Het hardlopen is ook een verwerking geweest voor mijn verleden. Het heeft me geholpen om een plekje te geven aan de tegenslagen die je in het leven oploopt. Tegenslagen die je ervaart als gevolg van de beperking, want hardlopen was iets wat ik duidelijk wel kon.” Het hardlopen heeft hem geholpen om maatschappelijk verder te komen. “Ik denk dat het lopen mij de energie heeft gegeven om het op andere terreinen te maken. Ik wilde een baan, een partner, kinderen en een huis, dat is gelukt.” Peter Dijcks rondt zijn studie politicologie in Nijmegen af en tegenwoordig is hij werkzaam bij het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. Dagelijks loopt hij zijn vaste trainingsrondje van het ministerie naar het Haagse Bos.

Sinds vorig jaar is Peter Dijcks ambassadeur voor Running Blind Den Haag en hij  hoopt met zijn verhaal aandacht te vragen voor hardlopen met een visuele beperking.

Naar boven