Je bent hier:

Blind vertrouwen tijdens de Groet uit Schoorl Run

Runningtherapeut Esther Koning (50) uit Haarlem is de begeleidster van Machteld Cossee, een 39-jarige hardloopster met een visuele beperking. Tijdens de Groet uit Schoorl Run debuteerde het duo in een wedstrijd.

Schoorl_feb_2016_Machteld_en_
Op de foto Machteld en Esther aan de start van de Mizuno 21,1 km.

Echt een avontuur voor ons beiden

Koning: ‘Op televisie zag ik een documentaire over Machteld, waarin ze uitlegt hoe het is om te leven met het syndroom van Usher, een erfelijke aandoening die doofheid en blindheid veroorzaakt. Machteld kijkt als het ware door een paar gaatjes naar de wereld, daarbij neemt haar gehoorvermogen geleidelijk af. Aan hardlopen deed ze al, maar dat dreigde tot een einde te komen toen ze te snel bleek voor haar buddy. Haar persoonlijke verhaal raakte me diep, via haar zus - die ik toevallig ken - kwam ik met Machteld in contact. Ik bood aan om haar als hardloopbuddy te gaan begeleiden, en sinds afgelopen zomer trainen we samen. Al snel konden we zowel ons looptempo als de loopafstand uitbreiden.

Deelnemen aan de Groet uit Schoorl Run was echt een avontuur voor ons. We droegen T-shirts met de tekst ‘Running Blind’, zodat andere lopers rekening met ons konden houden. Onze communicatie verliep via een lint dat we samen vasthielden, als er zich een kuil in de weg aandient, zeg ik dat gewoon tegen Machteld.

Hulp accepteren was niet makkelijk voor Machteld, het is haar streven om zo lang mogelijk zelfstandig te functioneren. Het was een enorme uitdaging, maar ik schrik niet terug voor de verantwoordelijkheid. Ik wil graag iets voor een ander betekenen en zo de wereld een beetje mooier maken.’

Met dank aan het artikel van Peter Klooster in Le Champion: http://preview.weekbladpersmedia.instantmagazine.com/le-champion-magazine/februari-2016/#!/interview-esther-koning

In deze link staat ook de verbinding naar het filmpje op Youtube en de link naar de blog van Esther.

Naar boven